Publicaties

PUBLICATIES

ABC-cahiers

ABC-cahiers

Een doe-het-zelf speelgoedcatalogus, suggesties rond creative storytelling, een poster over de geschiedneis van cinema, tijdloze grootstadsspelletjes…ABC selecteerde en bundelde in het verleden regelmatig idëeen rond een bepaald thema, en maakte er een publieksvriendelijke publicatie van. Aanleiding was doorgaans één van onze projecten, soms ontstond het cahier ook op vraag (‘het Eetiket-boekje’ bijvoorbeeld) Achterliggende idee: een vracht aan inspiratie bieden voor al wie met of voor kinderen werkt! De cahiers zijn –net als vele andere ABC-spinoffs- een manier om de ABC-collectie te ontsluiten.

U kan alle cahiers hier downloaden

download

ORBIS PICTUS

“Orbis Pictus” is een uitgave van ABC op onregelmatige basis. Het is een collage/patchwork voornamelijk samengesteld uit opmerkelijke beelden en inspirerende citaten.
De beelden (reproducties, foto’s, illustraties…) zijn vaak kunst-gerelateerd en hebben meestal te maken met één van onze lopende projecten, hetzij in het ABC-huis, hetzij op verplaatsing. De ‘Orbis Pictus’ is m.a.w een poëtische en visueel-grafische vertaling van de ABC- werking op dat moment, maar is als inspiratie-document net zo goed tijdloos.

Je kunt een digitale versie van de recente Orbis Pictus hier downloaden, of één of meerdere papieren versies aanvragen bij ABC.

De naam ‘Orbis Pictus’ ontleenden we van de Tsjechische filosoof, theoloog en pedagoog Jan Amos Comenius (1592-1670). Hij verwierf naam en faam onder meer omwille van zijn boek ‘Orbis Sensualium Pictus’ (‘De zichtbare wereld in beelden’) uit 1658, een handleiding in Latijn en Duits, geïllustreerd met houtsnedes. Het was de allereerste kinderencyclopedie en in die zin ook het eerste referentieboek voor de jeugdliteratuur.

download