ABC STUDIO

MOBIELE STUDIO’S

De huizen van dier-architecten ontdekken
Chinese kalligrafie uitproberen
Weven met natuurmaterialen
Een flipboekje ontwerpen

… het is maar een willekeurige greep uit het brede aanbod aan activiteiten in de ABC-studio’s. De mobiele ABC-studio is een reizende interactieve tentoonstelling/bibliotheek en bestaat uit speciaal vormgegeven ‘speel- en werkstations’. Elk ‘station’ is voorzien van boeken, bijzondere spel- en constructiematerialen en visuals, en nodigt uit tot vrij en ongedwongen ontdekken, exploreren, spelen, bricoleren, reflecteren… Een schat aan materialen, een feest voor de zintuigen, het hoofd en het hart.

De thema’s van de mobiele studio’s zijn zeer uiteenlopend en interdisciplinair opgevat, en worden meestal in samenspraak met de gast-organisator ontwikkeld. Zo heeft ABC studio’s gerealiseerd rond architectuur & vormgeving, natuur & esthetiek, visuele poëzie & muziek, het surrealisme. Maar evenzeer rond de cultuur van Nepal of China, de periode van de Italiaanse Renaissance, of rond inspirerende kunstenaars als Leonardo Da Vinci, Hans Arp, Joan Miro en Dick Bruna… ABC creëert -al dan niet op vraag- ook regelmatig nieuwe thema-studio’s.
De mobiele studio’s kunnen een oppervlakte bestrijken van min. 150m2 tot 1000 m2. ABC-medewerkers ontvangen er schoolkinderen (vanaf 4 jaar), leraren of jeugdwerkers-in-opleiding, families, en allen die hun verwondering en nieuwsgierigheid niet willen verliezen…

De kleine kunstenaars van het leven, leren en spelen vanuit een constante verwondering voor materialen, kleuren en vormen. Een kruisbestuivende oase in de steriele chaos van elke dag.”
Paul Demets in KNACK (over de ABC-studio)

“Het grootste probleem is niet wat vergeten raakt, maar wat versleten raakt: behoefte, verlangen, herinneringen, lichamelijke begeerte, nieuwsgierigheid, enthousiasme, vreugde, vrijgevigheid, het wordt allemaal sleets.”
Amos Oz, schrijver

MOBIELE STUDIO’S
Repertoire Studio’s

Repertoire: studio’s
Een overzicht van thema’s/invalshoeken waarrond en van waaruit ABC mobiele studio’s heeft ontwikkeld/gerealiseerd sinds 2001.

2020
Studio Visual Music
De wisselwerking tussen muziek en beeld is een van de meest fascinerende relaties in de kunsten. Talrijke experimenten en installaties van avant garde en hedendaagse kunstenaars tonen onder meer interdisciplinaire benaderingen van muziek en geluid met kleur, licht, film, akoestiek en digitale technologie. In deze studio kan je bijvoorbeeld schilderijen beluisteren van Kandinsky, Klee, Mondriaan of Rothko of genieten van muzikale Kamishibai-vertellingen zoals “De Bremer Stadsmuzikanten” of Mozarts “Toverfluit”. Zelf componeren, improviseren of liedjes maken staan centraal maar ook de connecties met drama, dans, design, architectuur en de wetenschapen komen aan bod. Zoals muziektekenen of -schilderen, platenhoezen of grafische partituren ontwerpen, klankfiguren maken of zelf klankgedichten verzinnen. In onze ateliers kan je muziekmachines of instrumenten bouwen, de geluiden voor filmscènes opnemen of in de tuin op luisterwandeling gaan om de geluiden van de natuur te ontdekken. Een uitgebreide verzameling aan referentiematerialen, boeken, weblinks, experimentele films en videoclips ondersteunt het parcours. Maar het belangrijkste blijft wel het plezier om zelf muziek te maken en de verwondering om met de oren te kijken en met de ogen te luisteren …

2019
Studio Brancusi
Constantin Brancusi (1876-1957) is zonder meer één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn fascinerende sculpturen maakten hem tot een pionier van het modernisme en vormen tot vandaag een bron van inspiratie voor tal van kunstenaars. Maar behalve beeldhouwer was hij ook een buitengewoon fotograaf die een minder bekend maar schitterend oeuvre naliet. EUROPALIA bregt dit najaar voor de allereerste keer Brancusi naar België met een grote tentoonstelling in BOZAR.
In het kader van de expo ontwikkelde ABC STUDIO BRANCUSI die in de tentoonstelling een aparte, ruimte vormt waar jong en oud in boeken kunnen snuisteren, op onderzoek gaan en de beeldhouwer in zichzelf ontdekken. Er zijn ook interactieve speel- en werkstations, een vertelpodium en installaties om zelf aan de slag te gaan.
02/10/2019 – 12/01/20
BOZAR, Brussel

2017
Transbook Studio
ABC verzamelde een schat aan boeken, visuals, ideeën en prikkelende materialen rond taalspel, leesplezier en (visuele) vertelkunst. Typografie, kalligrafie, optische illusie, visuele poëzie, boeken maken … het is slechts een greep uit het aanbod om te spelen met taal/verhaal, te experimenteren met beeld en de vele combinaties tussen beide. De ABC Transbook-studio is tegelijk bibliotheek, tentoonstelling én atelier, waarin ieder vanaf 6 jaar vrijuit of onder begeleiding creatief aan de slag kan met papiersculpturen, storyboards, posterontwerp, haiku’s, printsets, bladwijzers en zoveel meer. Een feest voor zintuigen, geest en hart.
Passaportafestival Brussel – maart 2017

STEAM studio Arts & Science
ABC-huis Brussel januari 2016 – juni 2018

2016
STEAM Studio Arts & Science
Science, technics, engineering en mathematics – kortweg STEM – staan momenteel hoog op de onderwijsagenda. In dat verband ontbreken de kunsten als een essentiële component van de wetenschappelijke creativiteit: STEM + ARTS = STEAM. In het ABC- lab ontdek je de talrijke raakvlakken tussen al deze verschillende domeinen, van de poëzie tot de geometrie, ga je te werk volgens artistieke onderzoeksmethoden, of geraak je simpelweg in de ban van de eindeloze schoonheid van de dingen die ons omringen…
Storm op Komst Turnhout – maart 2016

2015
• Studio Manifestaties (Mons 2015)
Van de Arabische lente tot de gladiatorenopstand in het oude Rome, suffragettes, Argentijnse moeders of Indignados … overal ter wereld en in alle tijden verzamelen mensen zich om hun stem te laten horen. En op te komen voor hun rechten, dromen, idealen…
De ABC-studio “Manifestatie” -een combinatie van atelier, expo en bibliotheek – neemt je mee door de bewogen geschiedenis van protestmarsen en optochten, Aan de hand van revolutionaire liederen, films, visuals, boeken… ontdek je alles over artistieke rebellen als de dadaïsten, de anti-apartheidsbeweging, of het Parijs van ‘68, om maar enkele voorbeelden te geven. Jong en oud kunnen zich in talrijke activiteitenstations klaarstomen voor hun persoonlijke optocht: graffiti-stencils drukken, zich vermommen tot sandwichman, megafoons bricoleren, protesthoedjes- en banners maken, de Toyi Toyi protestdans oefenen… Maar even goed samen filosoferen over wat er allemaal beter kan in deze wereld, en waarom er vandaag en morgen zal geprotesteerd worden.
Na een bezoek aan deze studio ben je helemaal klaar voor ‘the real thing’, de grote Mons-Manifestatie op 28 november. Get up, stand up!
Théatre Royal/Salle des Redoutes (november 2015)

2013 / 2014
• Design & vormgeving:
Design is everything we make, but it’s also between those things. It’s a mix of craft, science, storytelling, propaganda and philosophy.- Erik Adigard

Ongeveer alles om ons heen is ontworpen: voorwerpen, gebouwen, websites, systemen, auto’s, mode, games,.. In deze studio exploreren we de esthetische, economische en socio-politieke dimensies van design en zoeken we uit of vorm inderdaad altijd volgt uit functie.
Naast de geschiedenis van het klassieke design en designiconen die de wereld veranderden, focussen we op de pioniers van groene, duurzame vormgeving en de ethische codes van sociaal design. Gebaseerd op de ‘10 principes voor goed design’ starten de bezoekers hun eigen ontwerpproces op, balancerend tussen kunst en design. Uiteraard gaan we vooral zelf aan de slag in de verschillende ABC-ateliers: de kunst van het verpakken, grafische vormgeving, 3D-printen en papierengineering, creëren van speelgoed, juwelen, mode, stoelen of lampen… In een filosofisch luik reflecteren we ook over de verschillende mogelijkheden om je eigen leven ‘vorm te geven’.
ABC-huis Brussel (2013 -15)

2012
• Dick Bruna:
Het eerste boek van Nijntje verscheen in 1955. Sindsdien heeft het beroemde konijn de harten van kinderen overal ter wereld veroverd. Dick Bruna (°1927) is de geestelijke vader van Nijntje. Daarnaast geniet de vormgever ook internationale bekendheid met zijn opmerkelijke ontwerpen voor de befaamde pocketreeks de Zwarte Beertjes van A.W. Bruna Uitgevers.
In deze studio maak je kennis met zijn leven en werk (onder meer zijn baanbrekende boekcovers), en spelenderwijs kan je je zijn eenvoudige maar schitterende kleuren- en vormentaal eigen maken
(zie ook Publicaties/Get Inspired)
Te gast in Mechelen (Cultuurcentrum) (2012)

• Speelgoed-studio:
Een verzameling van ideeën om zelf speelgoed te construeren met grotendeels recyclagematerialen uit de alledaagse omgeving. Geïnspireerd door diverse kunstenaars delen we in deze studio onze fascinatie voor dit universeel cultureel erfgoed: omwille van een tijdloze magie, creatieve spirit en vindingrijkheid, de poëtische kracht en de bijzonder esthetische kwaliteiten.
In Venetië (op de Biennale, Belgisch Paviljoen) en Buda Kortrijk (2012)
+ De Warande Turnhout (2012), Concertgebouw Brugge (2013), CC De Ploter Ternat 2014

2011
• Studio Miro
In het kader van de tentoonstelling “Juan Miro, het palet van een dichter” ontwikkelde ABC een aantal activiteitenstations waar zowel kinderen als volwassenen zich kunnen verdiepen in het leven van Miró, zijn inspiratiebronnen, kleurenpalet, en artistieke signatuur. In “Miró’s droomatelier” kan je aan de slag met gevonden voorwerpen en allerlei inspirerende materialen. Sterrenbeelden tekenen, collages, sculpturen en afdrukken maken, een wandmozaïek mee vormgeven of je eigen poëtisch “artist book” ontwerpen…
In het ING centrum/Brussel (2011) (nav de Miro-expo ‘Het palet van de dichter’)

• Surrealisme
Voor dit project richtte ABC zich op het surrealisme, een kunststroming van begin 20ste eeuw waarin het spontane, het toeval en het spel de bovenhand haalden op het rationele. De jonge bezoekers vertrekken vanuit het werk van Max Ernst, Salvador Dali, Hans Arp, Paul Delvaux en Marcel Broodthaers. Ze leren werken in de geest van deze kunstenaars, via collages, frottages, fotogrammen enz. Bovenop de fantasie van de kinderen stimuleren surrealistische gezelschapsspelletjes, boeken, poëzie, films en verhalen hen om het surrealisme op een persoonlijke manier te ontdekken en te interpreteren.
ABC-huis, Brussel (2011-12) en in C-mine Genk (2013)

2010
• Illusion of movement:
Een selectie van optische trucs, spelletjes, speelgoed en schilderijen openen een fascinerende wereld van artistieke verbeelding. Visueel speel- en knutselplezier voor kinderen van alle leeftijden!
Op het Anima-festival, Flagey Brussel (2010)

• China-studio:
De Chinastudio bestaat uit een 30-tal doe-en speelstations opgebouwd rond verschillende thema’s: land, mensen, fauna & flora, religie, kunst, wetenschappen, eetgewoonten, enzovoort. We vertrekken van de vraag hoe het leven van kinderen eruit zou zien als ze in China geboren waren: waar wonen ze? welke taal spreken ze? wat eten ze? enz.
Je kan wegdromen bij één van de prachtige fotoboeken, poppenkast met Chinese marionetten spelen, een eigen huisgod maken, je even een terracottakrijger wanen of meebewegen met de schaduwboksers in het park van Beijing… Ook hetgeen we zoal aan de Chinese beschaving te danken hebben (zoals zijde, papier en het kompas.) krijgt een prominente plaats in deze studio.
Tijdens Europalia China, ABC-huis Brussel (2010)

• Studio ‘Vliegen’:
In deze studio ontdek je de geschiedenis van het vliegen, van de luchtballonnen van Montgolfier
tot de eerste mens op de maan, via da Vinci’s uitvindingen en de vliegkunst van Bruegel of Panamarenko.
Je maakt kennis met de mythologie van Icarus en Pegasus, met engelen en heksen, de wereld van vogels,
vliegende vissen, ufo’s en waterraketten.
Een selectie boeken, films en muziek ontsluieren de eeuwenoude
droom van de mens om te kunnen vliegen.
ABC-huis, Brussel (2010-11)

2009
• Studio Dante/Renaissance- ABC of Paradise
De ontdekkingsreizen, uitvindingen en het humanistische denken van de Renaissance veranderden ons bestaan op ingrijpende wijze. In deze studio nodigen we het publiek uit op een tijdreis doorheen een van de meest fascinerende periodes uit de Europese geschiedenis: de cultuur van de 14de tot de 16de eeuw. Een reis naar het begin van onze moderne cultuur blijft tot vandaag een boeiende zoektocht naar onszelf.
Geniet van beroemde schilderijen en illustraties waarin de Divina Commedia centraal staat en ontdek de indrukwekkende architectuur van Firenze. Maak tekeningen aan de hand van een perspectiefspiegel, vouw je eigen hel of creëer een kijkdoos met renaissancefiguren. In het audiostation beluister je prachtige gregoriaanse gezangen en polyfone renaissancemuziek, en op de poëziewand kan je een liefdesgedicht in terza-rijmen achterlaten….
Op het KunstenfestivaldesArts/les Brigittines Brussel (2009) en in het ABC-huis (2012-13)

2008
• Studio ‘50
Op vraag van Erfgoedcel Brussel/VGC ontwikkelde ABC een nieuwe interactieve studio over de periode 1945-65: Studio 50
De Brusselse wereldexpo 1958 is het startpunt, maar bezoekers krijgen ook een breder beeld van de naoorlogse periode. Kenmerkend voor de jaren ‘50 is het vooruitgangsgeloof, vertrouwen in de wetenschap, een rijkdom aan nieuwe materialen en producten, nieuwe kunststromingen en uiteraard de toevloed van de Amerikaanse cultuur (muziek, film, gastronomie…). Studio 50 laat je de veranderende tijdsgeest ervaren dmv allerlei doe-, lees-, kijk-, luister- en dansactiviteiten.
Na een opwarming op de minigolfbaan, kunnen bezoekers in de verschillende stations aan de slag: een collage maken van een typisch jaren ’50-interieur, een eigen Atomium bouwen met rozijnen of aardappels, inspiratie opdoen bij de abstracte schilders, een stropdas knopen, een vetkuif boetseren, of een snelcursus twist of rock ’n roll volgen… Per activiteit bieden boeken, films of muziek meer informatie over die optimistische tijd van toen.
In het ABC-huis Brussel (2008)

2007
• Natuur & esthetiek
Weven met natuurmaterialen, een mini-serre maken in een plastic fles, duimcinema maken met de verschillende stadia van de maan, vogelhuisjes bricoleren of een fornuisje dat werkt op zonne-energie… In deze studio ontdek je onder meer hoe creatief je met natuur kan omgaan, en in welke mate kunstenaars zich door structuren en patronen in de natuur (hebben) laten inspireren.
Als je algen in een dia-positief steekt, krijg je prachtige landschappen te zien, en in een heus microscoop–laboratorium ontdek je de geheimen van een sneeuwvlokje, van haarlokken, ajuin-cellen… Een collectie van nostalgische kinderboeken over de vier seizoenen doorstaat moeiteloos de tand des tijds, en poëtische kamishibai-verhalen bezingen de lof van  ‘moeder natuur’.
Le Colysée de Lambersart Frankrijk (2007-08)

• Les Tours du Monde’: ABC-Bouwatelier/Torenstudio
Wie kent niet het geheime genot van catastrofes? Zeker kinderen lijken vaak meer plezier te vinden in het vernietigen dan in het opbouwen van hun constructies. In dit ABC-Bouwatelier kunnen ze naar hartelust allebei doen. Pagodes, ­dominosteen-torens, de toren van Pisa, obelisken, torens van kookpotten of bloempotten, munten, knopen, stenen, pingpongballetjes, kaarten, buizen of mensen… je kan het zo gek niet bedenken of het valt wel te bouwen in deze ‘torenstudio’. Of af te breken, al naargelang. Ook het verhaal over de legendarische toren van Babel is te ontdekken, en tegelijk te bewonderen in vele verschillende kunstwerken. Wind-proeven doen met een toren, een skyline-collage ontwerpen, een vuurtoren tot nachtlampje omvormen,… het is maar een staaltje van het brede assortiment aan­ doe-, speel- en vertelactiviteiten.
‘Les Tours du Monde’ – ABC-Bouwatelier/Torenstudio in Soleil du Nord, Schaarbeek (2007)

• Magic Houses
Ter gelegenheid van het T:me-festival ontwerpt ABC een studio waarin de tijdsgeest van Maurice Maeterlinck helemaal tot leven komt. Aan de hand van geselecteerde boeken, reproducties van schilderijen, filmprojecties en muziek uit die periode is het voor jong en oud heerlijk (ver)dwalen in die typische eind 19de eeuwse sfeer van mysticisme en symbolisme. Ook het dagelijks leven (spelletjes, opvoeding, kledij) van kinderen in die tijd komt aan bod. Een bezoek aan deze studio sluit aan op de expo Schets of schim in het Dr. Guislain museum; beide nemen ze de fascinerende relatie tussen het onderbewustzijn en architectuur als uitgangspunt. Er valt in de beste ABC-traditie volop te experimenteren en te bricoleren. Zoals het maken van allerlei huisgezichten en maskers met kartonnen dozen… In het atelier kan je ook waterspuwende monstertjes ontwerpen zoals je soms op kerken aantreft, en bedoeld om boze geesten buiten te houden. ABC biedt in ‘Magic Houses’ ook een overzicht van de indrukwekkende begrafeniscultuur uit onze en andere culturen: dolmen, rotsgraven, catacomben, pyramides, grafkamers, begrafenisschepen van de Vikings, graftorens, -tempels en -moskeeën, enz… Met grote blokken kan je de befaamde Taj Mahal of de Egyptische ­pyramides bouwen of je eigen mausoleum ontwerpen. Bizarre huisgeesten, wachters, plaaggeesten, en gnomes bevolken heerlijk donkere kamishibai- verhalen…
Time-festival Museum Dr. Guislain, Gent (2007)

• Studioklas:
De studioklas is een open, creatieve leeromgeving waarin de kracht en de schoonheid van architectuur
centraal staat.  Via speel-, bouw- en werkmateriaal, een selectie meertalige boeken, afbeeldingen en
nieuwe media leren kinderen bewuster kijken naar ruimte en inrichting. ABC stimuleert om hun eigen
omgeving onder de loep te nemen en inspiratie op te doen voor veranderingen.
In de bibliotheek vind je onder meer gespecialiseerde literatuur over architectuur en vormgeving van scholen
of speelplaatsen,en over participatie in het ontwerpproces. De specifiek ontworpen modulaire houten meubels stimuleren het zelfstandig leren en maken de studio zelf ook
tot een esthetische ervaring.
Vlaams Bouwmeester, Boudewijngebouw Brussel, (2007)

Ism de provincie Vlaams Brabant: de studioklas was te gast in heel wat kleine culturele centra, o.m in Halle, Ternat, Overijse, Vilvoorde, Leuven, Bierbeek …In de loop van 2008

• Dierenstudio
De ABC dierenstudio prikkelt al je zintuigen met onder meer dierenarchitectuur, schaduwdieren, dierlijke yoga-houdingen, dierenverhalen en fabels. Wie er niet genoeg van krijgt, kan terecht in het bricolage-atelier om origamidieren te vouwen, draadsculpturen te maken, of dierenmaskers te ontwerpen…Let the beast go!
Antwerpen Open, Dominicanenkerk Antwerpen, (2007-2008), De Zomer van Antwerpen (2012), CC Westrand Dilbeek (2013), Museum M Leuven (2013), de Hallen van Schaarbeek (2014), Turnhout/Storm op komst-festival (2014)

2006
• Studio India
Temidden van de grote tentoonstelling ‘Eeuwige energie. 1500 jaar Indische kunst’ in het Paleis voor Schone Kunsten/BOZAR stelde ABC een interactieve studio op rond de vele rijke en uiteenlopende culturen van dit fascinerende land. Onder begeleiding van een gids kunnen kinderen en volwassenen de Indiase leefgewoontes, kunst en geschiedenis letterlijk aan den lijve ondervinden: je eigen Taj Mahal of stupa bouwen, met de handen dansen, traditionele spelletjes spelen, yoga-­oefeningen uitproberen, of een echte kruidenthee maken én proeven. In de talrijke activiteiten-stations komen alle zintuigen uitgebreid aan bod. Een zinnelijke en speelse ontdekkingsreis naar een betoverende plek. Ism BOZAR STUDIOS.
BOZAR (2006-07)

2005
• Architectuurstudio
De architectuurstudio is een interactieve tentoonstelling waar kinderen en volwassenen spelenderwijs kunnen reflecteren op en zelf aan de slag gaan rond thema’s als ‘wonen’, ‘ikzelf en de wereld, ‘stad-platteland’, ‘de innerlijke en uiterlijke ruimte..’. In de architectuurstudio kan je bijv.. een iglo, stonehenge of het Atomium nabouwen, een droomlandschap of ideaal plein ontwerpen, een Japanse tuin aanleggen, de behuizing en leefgewoonten in verschillende culturen ontdekken, de inventieve constructies van dier-architecten bestuderen en zoveel meer… In schoolverband worden kleine groepjes begeleid door een ABC-gids op een zintuiglijke en creatieve ontdekkingstocht.
Te gast onder meer in Soleil du Nord en de Fabriek (huidige ABC-huis) Brussel (2005), de Carré-Rotondes in Luxemburg, C-mine in Genk (2010), Festival van de Creativiteit Turnhout (2012), Mons Culturele hoofdstad (2015)

• Studio Art Nouveau
Hoe woonden mensen ongeveer 100 jaar geleden? Welke vorm hadden de meubels? In welke kleur waren de tapijten gemaakt? Welk behangpapier voedde de dromen van onze oma’s en opa’s toen ze kind waren? Studio Art Nouveau nodigt klein en groot uit om een pop-up papieren kamer in te richten in de stijl van Victor Horta. Een uitgebreide catalogus van gevels, meubilair, lampen, tapijten…staat ter beschikking. Je kan ook een juwelendoosje of een bloemensculptuur ontwerpen. Een werkboekje vol ideeën en tips laat je thuis verder dromen van deze elegante architectuurstijl
Te gast in BOZAR (2005)

• Studio Art deco & Modernisme
Een mini-studio ter gelegenheid van Open Monumentendag. Helemaal in de sfeer van de jaren ’20-30 kunnen kinderen als interieur-architecten een eigen pop-up kamer inrichten met Art deco-meubles, tapijten en behangpapier. Behalve bricoleren kunnen ze ook snuisteren in de luister-, film- en boekenhoek waar de tijd van de charleston en jazz helemaal tot leven komt dankzij de vele visuals, muziek en dans uit de roaring twenties….
Bozar en in Flageygebouw Brussel (2005)

• Medialab
Het MediaLab is een plek waar je spelenderwijs kan experimenteren met de oneindige mogelijkheden van bewegend beeld en geluid. In diverse doe-stations en onder begeleiding van een ABC-gids maak je kennis met de basics van animatiefilm, bruitage, papieren film en schaduwtheater. Net als de illustere uitvinders van de cinema kan iedereen vanaf 5 jaar er aan de slag met de wondere wereld van optische illusie, dioramas, flip-boekjes, thaumatropen, en andere obscure ‘artefacts’.
Je ontdekt er de technieken en het engelengeduld van de animatiefilmtekenaar, maakt er een storyboard, of bricoleert er een 3D-decor en figuren voor je eigen filmpje. Met een bonte verzameling objecten zijn er in de bruitage-studio allerhande geluidsdecors te bedenken. Een papieren zakdoekje gevuld met bloem: als je erin knijpt, hoor je voetstappen in de sneeuw…
Het MediaLab biedt een verrassende en verrassend eenvoudige her-ontdekking van de audiovisuele media, van vroeger tot nu.
In de Fabriek Brussel (het huidige ABC-huis), (2004-06), en in de Warande Turnhout (2006)

• Rainbow-studio
Een gelegenheidsstudio rond ‘kleuren’ waar je onder meer
je eigen regenboog kan maken met een spiegeltje in water, of met een kaars en een veer
een regenboogmelodie leert spelen op een xylofoon,
kan dansen met regenboogtouwen
ontdekt waarom regenbogen half rond zijn…

In de ABC Flower Power-tuin fladderen veelkleurige vlinders rond en de magie van de Tovenaar van Oz brengt je tot ver ‘over the rainbow’…

Ter gelegenheid van het Gaucheret buurtfeest 2005, en op “de Zeekaravaan”, familiefestival in Oostende (2007)

2004
• Studio Nepal:
Met deze bijzondere gelegenheidsstudio, op vraag van en ism het Cultuurcentrum St. Niklaas, brengt ABC de kunst en cultuur van het fascinerende land Nepal dichter bij huis. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen er in verschillende activiteitenstations experimenteren met allerlei materialen, vormen, kleuren, technieken, geuren…: boter maken op Nepalese wijze, enkel met je handen dansen, luisteren naar avonturen over de Mount Everest en zijn befaamde Yeti, een Mandala ontwerpen…De Nepalstudio maakte deel uit van de tentoonstelling “Ghurra’s Goden uit de Himalaya- Nepalese volkskunst”.
Stadsfeestzalen St.Niklaas, (2004)

• Studio Arp: Arp Basics for Children
In het kader van de tentoonstelling “Jean Arp, De uitvinding van de vorm” ontwierp ABC een interactieve installatie rond abstracte kunst. Je kon er – net als Arp- zelf uitgeknipte papieren vormen laten vallen om ze nadien te bewerken tot een schilderij, met andere bezoekers collectieve collages maken, houtreliëfs ontwerpen of boetseren met klei. De mini-studio maakte deel uit van het tentoonstellingsparcours. Met het werkboekje ‘Selon les lois du hasard’ kon je nadien thuis verder aan de slag.
Bozar, Brussel (2004)

2003
• Visual Poetry:
Van Ostaijen, Appollinaire, E.E. Cummings, Dotremont en vele anderen… zorgen voor de nodige inspiratie om zelf het alfabet creatief en beeldend te lijf te gaan.  Woord- en lettercollages, Chinese kalligrafie, mail-art of poëzie-albums maken, de haiku-regels uitproberen, een eigen thematisch gedicht vormgeven, … Taal als een streling voor het oog.
Onder meer te gast in BOZAR/Brussel (2003 & 2004), KMSKA Antwerpen (2005), Namen (2012), Storm op komst Turnhout (2013)

2002
• ABC of dance
Het ABC van de dans biedt kinderen allerhande materialen en zintuiglijke prikkels die hen aansporen tot dans en beweging. Al doende verrijken kinderen, van kleuter tot puber, hun kijk op dans en lichaamsbeleving. Ook als je niet beweegt, blijkt er heel wat in je lichaam te borrelen. Indische handdansen, de kleurige dansaanpak van Bauhaus-kunstenaar Oscar Schlemmer, breakdance, volksdans, de dansbewegingen van bokser Mohammed Ali, de begroetingsrituelen in diverse culturen: ze krijgen allemaal een plekje in ABC of dance. Maar dans is niet alleen weggelegd voor mensen, ook dieren, sneeuwvlokken, stofdeeltjes en lichaamscellen ‘dansen’. Dans tovert een alledaagse beweging om in een magisch moment.
In kader van ROSAS XX, een tentoonstelling over twintig jaar ROSAS in Bozar (2002)

2001
• Droomparcours
In opdracht van Villa Kakelbont (het toenmalige Stichting Lezen) ontwierp ABC een speciaal droomparcours voor de opening van de Jeugdboekenweek. Een traject waarbij de grens tussen werkelijkheid en verbeelding heerlijk vaag en veranderlijk is, dankzij de literatuur en de kunsten; Er zijn boeken om in te kijken, te betasten, om bij weg te dromen. Maar in het ABC-Droomparcours kan je ook je ‘dream-catcher’ ontwerpen, tekenen en schilderen in het donker, een droomlandschap in zand bouwen… ‘La Machine des Rêves’ onthult definitief haar geheimen, en je kan er de favoriete bedverhalen van befaamde kinderboekenschrijvers ontdekken. Zoals in alle dromen val je in dit unieke parcours van de ene aangename verrassing in de andere.
In de ateliers van de Muntschouwburg Brussel (2001)

KAMISHIBAI

MOBIELE STUDIO’S

INTERNATIONAAL

BASISBOX