ABC huis

ABC HUIS – Brussel

‘Een school voor het leven’.

De permanente werking van ABC vindt sinds 2008 onderdak in een gerenoveerde industriële wasserij van 1600m2 over twee verdiepingen, vlakbij het Noordstation in Brussel.
Het ABC-huis is een open en dynamisch onderzoekscentrum rond kunst, cultuur en educatie, toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. Schoolklasjes, families, leerkrachten in opleiding, begeleiders van jeugdateliers, medewerkers van musea/bibliotheken…iedereen begaan met kunsteducatie en cultuurbemiddeling is van harte welkom!

Het huis is opgevat als een interactief en artistiek labo voor spel, werk, onderzoek, ontdekking en expressie. Je vindt er onder meer diverse ateliers (een textiel-, een hout-, een papier- & boekatelier), een cinema-auditorium, een crèche-café, een architectuur-studio, een keuken op kindermaat, buitenspeelruimtes en een moestuin.
Sinds april 2016 heeft het huis ook een extra vleugel waarin een labo-klas en een stilte-ruimte voor meditatie en lichaamsbewustzijn zijn geïntegreerd.
De inrichting met het volledig zelf ontworpen meubilair straalt een rustgevend minimalisme uit, een bewuste keuze om de bezoeker enerzijds niet te overprikkelen, en anderzijds te sensibiliseren tot een esthetisch gevoel. Tegelijk zijn de modulaire houten meubels zo opgesteld en ingericht dat ze uitnodigen tot zelfstandig ontdekken.

“Na jaren zwerven en tijdelijk plaats ingenomen te hebben in allerhande instellingen, kreeg ABC een oud pand ter beschikking in de kreukelzone tussen de Brusselse Manhattanwijk en een Schaarbeekse woonwijk. (…) als de architectuur of de verschijning van het ABC-huis één ding leert, dan is het hoe een ruimte voor kinderen, hoe educatie en totaalonderwijs, behoefte hebben aan vrijheid van denken, aan vrijheid van concepten en aan vrijheid om van een aftands gebouw een school voor het leven te maken.”
(Koen Van Synghel, jaarboek architectuur Vlaanderen 2010)