ABC-CAHIERS

ABC-CAHIERS

Een doe-het-zelf speelgoedcatalogus, verrassende suggesties rond creative storytelling, een poster over de geschiedenis van cinema, tijdloze grootstadsspelletjes…ABC selecteerde en bundelde in het verleden regelmatig idëeen rond een bepaald thema, en maakte er een publieksvriendelijke publicatie van. Aanleiding was doorgaans één van onze projecten, soms ontstond het cahier ook expliciet op vraag (‘het Eetiket-boekje’) Achterliggende idee: een vracht aan inspiratie bieden voor al wie met of voor kinderen werkt! De cahiers zijn –net als vele andere ABC-spinoffs- een manier om onze collectie te ontsluiten en te delen met een breed publiek.

U kan alle cahiers hieronder downloaden.

Kasteel van Gaasbeek

Dit digitale prentenboek bevat een brede selectie afbeeldingen uit de periode van de middeleeuwen.
Je kan de pagina’s zelf printen en de voorbeelden uitknippen of inkleuren.
Ook vind je er suggesties om kastelen, ridderharnassen, katapulten en kostuums te maken uit karton of om je eigen heraldisch schild te ontwerpen.

Download hier het prentenboek

NU ATELIER

Deze groeiende en meertalige verzameling van ideeën, links, beelden, tekst en werksuggesties uit de ABC-collectie ontstond in het kader van PLAY, een expositie van NU Architectuuratelier in Bozar (oktober 2023 – januari 2024). Ze biedt inspiratie om te spelen te experimenteren of op onderzoek te gaan rond architectuur en vormgeving.

In het ABC-huis zelf kan je de uitgebreide bibliotheek raadplegen, voorbeelden uit de boeken scannen of kopiëren en constructie-, spel-, beeld- of educatieve materialen rond dit thema verkennen, uitproberen en uitlenen.

Contact: mail@abc-web.be / +32 2 502 00 27

Ontdek hier de activiteiten Expo Booklet Download

 

TRANSBOOK CATALOGUS

Dit is onze digitale Transbook-catalogus – een meertalige, groeiende collectie ideeën en materialen ter promotie van Visuele Geletterdheid en Boekcultuur, voor scholen, bibliotheken en persoonlijk gebruik.
In de 5 verschillende onderdelen vind je sub-thema’s die een bron van inspiratie zijn voor een breed publiek van alle leeftijden.
Gebaseerd op onze werkfilosofie van de ‘thinking hand’ bestaat de catalogus hoofdzakelijk uit beelden die voor zichzelf spreken.
ABC zal doorlopend nieuwe ideeën, werkbeschrijvingen en links toevoegen.

Download hier de Transbook catalogus

STUDIO BRANCUSI

Constantin Brancusi (1876-1957) is zonder meer één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn fascinerende sculpturen maakten hem tot een pionier van het modernisme en vormen tot vandaag een bron van inspiratie voor tal van kunstenaars. Maar behalve beeldhouwer was hij ook een buitengewoon fotograaf die een minder bekend maar schitterend oeuvre naliet. EUROPALIA brengt dit najaar voor de allereerste keer Brancusi naar België met een grote tentoonstelling in BOZAR: In het kader van de expo ontwikkelde ABC STUDIO BRANCUSI, die in de tentoonstelling een aparte ruimte vormt, waar jong en oud in boeken kunnen snuisteren, op onderzoek gaan en de beeldhouwer in zichzelf ontdekken. Er zijn ook interactieve speel- en werkstations, een vertelpodium en installaties om zelf aan de slag te gaan.

SPEELGOEDBOEKJE

Welkom in deze visuele doe-het-zelf speelgoedcatalogus, een selectie uit de ‘Creative Resource-Library’ van het ABC-huis in Brussel.

We willen graag met u onze fascinatie delen voor dit universeel cultureel erfgoed: omwille van haar tijdloze magie, creatieve spirit, haar eenvoud en vindingrijkheid, poëtische kracht en esthetische kwaliteiten.

Deze verzameling ideeën is niet enkel een alternatief voor de hedendaagse consumptie-cultuur. Het is ook een aanmoediging om in schoolverband, in vrije tijd-ateliers, en vooral bij u thuis, rond de keukentafel, uw eigen speelgoed te maken. Minstens zo belangrijk zijn het creatie-proces an sich, het plezier om samen te experimenteren en te spelen. De meeste ideeën uit deze brochure kunnen gerealiseerd worden met goedkope recyclagematerialen uit de alledaagse omgeving.

• Een handige gebruiksaanwijzing in de oorspronkelijke taal en ook printklare Pdf’s vindt u in onze meer uitgebreide digitale versie.

Download het Speelgoedboekje   Bekijk het youtube filmpje

ism: Forum voor Amateurkunsten – Vlaamse overheid

ABC-FILMPOSTER

Deze folder is een filmaffiche, dat wil zeggen: een poster met daarop allerlei weetjes in verband met ‘film’ 
(soms ook ‘de zevende kunst’ genoemd). Je ontdekt hier meer over het ontstaan 
en de ontwikkeling van de cinema. Heel lang 
voor jij gezellig in een bioscoopzetel naar een (teken)film zat te kijken, hebben vele verschillende mensen onderzocht hoe ze ons konden doen geloven dat beelden bewegen. 
Beelden doen bewegen is soms makkelijker dan je denkt. Daarom geven we jou ook veel ideeën om zelf aan de slag te gaan. Download de folder en ontdek de geheimen van het flipboekje, de potloodcinema of de zoötroop, om maar een paar voorbeelden te geven.

Download de poster

zootroop

Zin om zelf één of meerdere van deze curieuze apparaten te maken ?
Download hier enkele handleidingen uit het boek “Animation” van Patrick Jenkins.

Website Patrick Jenkins – link –

fenakistiscoop

Sommige van deze ‘voorouders van de cinema’ kan je ook echt gaan bekijken
in de Wunderkammer van de Brusselse Cinematek – link –

thaumatroop

© Samenwerking tussen GALERIES en ABCvzw

KAMISHIBAI-CAHIER

Het kamishibai-cahier is een bundeling creatieve taalactiviteiten waarmee leerkrachten, bibliothecarissen en andere geïnteresseerden zelf aan de slag kunnen. Het bevat suggesties maar ook meer uitgewerkte ideeën om met kamishibai te werken rond leesbevordering en taalplezier, maar ook rond cultuurgeschiedenis, wereldoriëntatie, plastische opvoeding, drama…

Download het KAMISHIBAI CAHIER

CITY GAMES

Generatie na generatie vertellen kinderen aan mekaar en ouders aan hun kinderen welke spelletjes ze kennen, en hoe je ze kan spelen. Maar voor hen die niet over deze bron van informatie beschikken, maakte ABC in 2006 in opdracht van Brussels minister Pascal Smet ‘CITY GAMES’, een brochure vol spelen op maat van de grootstad.

Download CITY GAMES

EETBOEKJE

EETiKET is de noemer waaronder de Week van de Smaak en FARO, kinderen in contact brengen met tafelen en eetcultuur. In het kader van dit project maakte ABC in 2008 een kijk- en speelboekje met recepten, knutselideeën en natuurlijk heel veel visueel prikkelende beelden uit onze boekencollectie.

 

Download EETBOEKJE

ART OF LIFE A QUESTIONNAIRE

ABC en het Kunstenfestivaldesarts hebben een vragenlijst samengesteld en die voorgelegd aan kunstenaars die het festival bijwoonden in 2010. Basisidee achter deze beknopte vragenlijst is de boeiende zoektocht naar nieuwe antwoorden op eeuwige vragen als: wat is kunst en kunsteducatie? Wat maakt iemand tot kunstenaar? Hoe kan ik kunstenaar van mijn eigen leven worden? Een compilatie van de antwoorden die we van de kunstenaars kregen, publiceerden we als een klein maar nuttig instrument voor later werk…

Download ‘Art of Life a Questionnaire’

DOE-pagina – ZAZIE -Brussel deze week

Twee maanden vrij … dat was natuurlijk feest! En toch, soms duurden de dagen te lang, regende het pijpenstelen, gaven alle vriendjes niet thuis… Dan lag hier de oplossing: een doe-pagina van Zazie en ABC vol leuke opdrachten en spelletjes.
Je kan de doe-pagina’s printen of de pagina gewoon hier lezen en de opdrachten uitvoeren. In beide gevallen klik je op de afbeeldingen hieronder om de PDF te openen.
Veel succes !

• download ZAZIE-doepagina1
• download ZAZIE-doepagina2
• download ZAZIE-doepagina3
• download ZAZIE-doepagina4
• download ZAZIE-doepagina5
• download ZAZIE-doepagina6
• download ZAZIE-doepagina7

MEISJE-IJSJE-BANAAN

Kleef de twee kanten van het meisje met hun rug aan elkaar en schuif ze in de gleuf.

Download pdf

GAUCHERETPLEIN – SCHAARBEEK

WOENSDAGatelierMERCREDI

Tijdens de corona pandemie stuurden we elke woensdag een mail met ideeën en inspiratiebeelden voor het woensdag atelier.
Kies maar uit wat je leuk vindt! Niets moet, alles mag!

BEKIJK HIER ALLE ATELIERS