Meditatiecursus

ABC – MEDITATIECURSUS

Vipassana Meditatie zoals onderwezen door S.N. Goenka in de traditie van Sayagyi U Ba Khin.
Voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar

Tijdens deze cursus wordt de techniek van Anapana-meditatie onderwezen, een voorbereidende stap voor Vipassana-meditatie. Anapana betekent de observatie van de natuurlijke, normale ademhaling, zoals die naar binnenkomt, zoals die naar buiten gaat.

Het observeren van de ademhaling is een eenvoudige techniek die de concentratie van de geest helpt te ontwikkelen en die vele positieve effecten kan hebben. Jongeren ervaren een positieve verandering in de kijk op het leven, in gedrag en houding, en ontwikkelen een innerlijke kracht, die hen helpt om positieve, juiste acties te kiezen in plaats van negatieve. Indien regelmatig beoefend, ondervinden velen ook dat hun concentratievermogen en geheugen toeneemt. Deze techniek biedt de jongeren een waardevol instrument om te leren omgaan met onrust, angst, zorgen, spanningen of stress. Hierdoor komt dan vanzelf meer ruimte vrij voor welwillendheid tegenover anderen.

Jongeren zijn van nature actief en enthousiast, willen graag leren en ontdekken. Om deze reden is het passend om hun deze kans te bieden om zichzelf en hun geest te verkennen met al zijn verborgen, latente vermogens en subtiele complexiteiten. Anapana leren op jonge leeftijd plant een gezonde interesse in zelfinspectie en meditatie, wat later een geheel nieuwe dimensie in het leven kan openen.

De cursus gaat door in het ABC-huis in Brussel, dat op deze dag enkel toegankelijk is voor deelnemers aan de meditatiecursus.
De dag bestaat uit verschillende meditatiesessies van een half uur, afgewisseld met creatieve en lichamelijke activiteiten naar vrije keuze. Een erkende cursusleraar voor jongeren begeleidt de meditatiesessies en geeft individuele begeleiding en uitleg. Andere vrijwilligers met ervaring in Vipassana-meditatie ondersteunen de jongeren, organiseren de activiteiten en verzorgen de vegetarische lunchmaaltijd. Ook gezonde snacks en dranken zijn voorzien.

Alle meditatiecursussen in deze traditie worden uitsluitend gefinancierd door donaties van deelnemers die een cursus hebben voltooid, de positieve effecten ervan hebben ervaren en de wens hebben dit met anderen te delen. In deze geest kunnen deelnemers van deze cursus, maar ook hun ouders, een donatie doen als ze dat wensen.

De inschrijvingen voor de cursus worden gecoördineerd door ABC / ART BASICS for CHILDREN in samenwerking met het Vipassana-meditatiecentrum in Dilsen. Alle medewerkers aan de cursus werken op vrijwillige basis.

Cursustaal Nederlands
Eendagse meditatie-cursussen in Frans en Engels volgen in de herfst van dit jaar.

PRAKTISCH
voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar
Zondag 25/06/2023
9u-17u
ABC-huis
Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
Contact: Gerhard Jäger / gerhard@abc-web.be / +32 494 81 72 33

Inschrijven uitsluitend via deze link
Bij ieder aanmeldingsformulier voor een kind of jongere dient ook de ouder of voogd een formulier in te vullen.
Klik op de link voor meer informatie over de techniek en de gedragsregels.
Het wordt ouders/voogden aangeraden deze informatie samen met het kind/de jongere door te nemen alvorens in te schrijven.
Aan alle deelnemers wordt gevraagd, comfortabele soepele kleding te dragen, om op tijd te komen en de hele dag aanwezig te zijn.

U kunt de voortgang van uw aanmelding volgen, contact met ons opnemen en ons privacy beleid lezen via Mijn aanmeldings formulier.

Vipassana vzw
Driepaal 3-5, BE 3650 Dilsen-Stokkem
info@pajjota.dhamma.org
www.pajjota.dhamma.org
0464.797.967 | RPR Tongeren

Hieronder vind je een video over een cursus voor kinderen en jongeren in Dhamma Mahi, Frankrijk.