tieneratelier

ABC-HUIS WOENSDAGATELIER VOOR JONGEREN 2023-2024

Reeks 1:
Fotografie: De camera als derde oog
Het is een dromerige dag, plots zie je een schaduw van het bladerdek dansen op de keukentafel. Klik. Een bizarre bloem. Klik Klik. Je zus blaast zeven kaarsjes uit. Klik. Klik. Klik. Foto’s zijn dragers van herinneringen. Fotografie is een medium dat verbindt, het nodigt uit tot zelf-expressie en reflectie. Tijdens dit atelier gaan we aan de slag met een traditionele filmcamera. Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’, al doende zullen we de basisprincipes van dit magische medium ontdekken en toepassen. We gaan op stap met een camera, die zoals een derde oog de wereld om ons heen op de gevoelige plaat vastlegt. We doorlopen het hele analoge procedé van het fotograferen tot het printen op lichtgevoelig papier in de donkere kamer. Samen leren kijken, kadreren, observeren, standpunten innemen en het onzichtbare zichtbaar maken.

Reeks 2:
Een lamp van papier
Toen in de 19de eeuw de eerste gloeilampen opflakkerden, wisten de uitvinders ervan (Thomas Edison was niet de enige!) nog niet wat een grote uitdaging ze creëerden voor ontwerpers uit toekomstige generaties. Maar de gloeilamp, het glazen bolletje aan onze woonkamerhemel, alledaagse verlichter en symbool van een idee dat je plotseling te binnen schiet, wil niet zomaar wat aan het plafond bengelen! Van nature extravagant laat ze zichzelf alleen maar zien wanneer de garderobe klopt. Met een bloemig kleed van Tiffany, een kapje van pitriet of stoffen sluiers eromheen probeert ze (soms ook op een sierlijke, trotse voet) haar dikke buik te verbergen.
Deze reeks van het tieneratelier neemt je mee naar de schemerwereld van verlichtingstoestellen. We onderzoeken verschillende bronnen van licht, experimenteren met reflecterende kleuren of oppervlaktes en realiseren zo een eigen lamp-ontwerp met papier.

Reeks 3:
Pop-up pleincafé

Opgroeien tussen pesticiden, klimaatopwarming en ongelijkheid overal. Het lijkt alsof er heel wat op de rug van de jonge generaties wordt geladen! Maar hoe zie jij het? We starten elke woensdag in de keuken, de beste plek om te babbelen en om een ‘nieuwe’ manier van koken te ontdekken. Heb je al een keer zeewier, zoete aardappel of kuzu getransformeerd tot een lekker zoet gebak? Welk drankje zou er goed bij passen: gouden melk, matcha thee of rode biet-latte? Daarna trekken we met onze baksels en brouwsels naar het plein, waar een pop-up café zal ontstaan. Kunnen we voorbijgangers verleiden met onze plantaardige rariteiten? Ontstaan er gesprekken die meer kunnen betekenen dan enkel de smaakpapillen activeren? Kunnen we hiervan echt activisme maken? En waar dient het eigenlijk voor? Gedurende vijf weken brengen we het allemaal samen: grote vragen, borden vol oplossingen en stemmen van iedereen om ons heen.
Kom naar het pleincafé!

PRAKTISCH
Voor jongeren van 12 tot 15 jaar
Op woensdagen van 14u tot 16u30
Kostprijs, inclusief materiaal: 60 euro per reeks van 5 ateliers of 150 euro voor 3 reeksen (15 ateliers)
Inschrijven via mail@abc-web.be

Reeks 1, 08/11, 15/11, 22/11, 29/11 en 06/12/2023
Reeks 2, 10/01, 17/01, 24/01, 31/01 en 07/02/2024
Reeks 3, 28/02, 06/03, 13/03, 20/03 en 27/03/2024