HOME

ACTUEEL

TO READ

ARTS & EDUCATION

What can education learn from the arts about the practice of education? Elliot W. Eisner argues that the distinctive forms of thinking needed to create artistically crafted work are relevant not only to what students do, they are relevant to virtually all aspects of what we do, from the design of curricula, to the practice of teaching, to the features of the environment in which students and teachers live. Originally given as the John Dewey Lecture for 2002, Stanford University. Read more … WikiPedia …


Wat kan het onderwijs van de kunsten leren ? Elliot W. Eisner stelt dat de specifieke denkvormen die vereist zijn voor het creëren van kunstwerken niet alleen van belang zijn voor wat leerlingen doen, maar voor nagenoeg alles wat we doen, van het vormgeven van curricula, het onderwijzen zelf, tot het ontwerpen van de omgevingen waarin leerlingen en leraars leven. Origineel uitgesproken in 2002 als John Dewey Lecture aan de universiteit van Stanford. Lees meer … WikiPedia …

CREATIVITY & EDUCATION

RESPONDING TO CHILDREN’S ART

Lindy Anne Solomon, Creative Beginnings
A hands-on innovative approach to art making for adults and children. © STE Publishers, Johannesburg, 2005

SCHAARBEEK PETIT VOYAGE 07-08/2020 

schaarbeekpetitvoyage

Huis van het Kind – Noord zet deze zomer in op buiten spelen, op uitstap gaan, workshops en heel veel plezier, elke dag van de week behalve zondag.
Voor gezinnen met kinderen tot 6 jaar

Programma:
Maandag en zaterdag:
– Baboes Schaarbeek is open om te spelen in één bubbel.
Dinsdag, woensdag en vrijdag:
– Buiten spelen: één bubbel voormiddag en één bubbel namiddag
– Uitlenen van fietsen, zandspeelgoed en andere buitenspeelgoed
– Regelmatig een leuke workshop of activiteit
Donderdag:
– We gaan op uitstap met één of twee bubbels.

Locatie:
1-17 juli: ABC-huis / Gaucheretplein 13 in Schaarbeek
22 juli – 7 augustus: Huis van het Kind – Noord |Vooruitgangstraat 319 in Schaarbeek
11 – 21 augusutus: Tuin van de Kriekelaar | Gallaitstraat 86 in Schaarbeek

Inschrijven?
– Buiten spelen is zonder inschrijving. Zijn er al 25 mensen? Leen dan een fiets of zandspeelgoed en ga spelen in het park. Kom zeker eens terug!
– Voor workshops en uitstappen moet je inschrijven. Kom eens langs om te spelen en schrijf je in!

Meer info en het volledige programma vindt u hier of via het facebookevenement

 

 

ABC-HUIS STUDIO VISUAL MUSIC

Nieuwe themastudio in het ABC-huis

ABC – STUDIO VISUAL MUSIC
De wisselwerking tussen muziek en beeld is een van de meest fascinerende relaties in de kunsten. Talrijke experimenten en installaties van avant garde en hedendaagse kunstenaars tonen onder meer interdisciplinaire benaderingen van muziek en geluid met kleur, licht, film, akoestiek en digitale technologie.

In deze studio kan je bijvoorbeeld schilderijen beluisteren van Kandinsky, Klee, Mondriaan of Rothko of genieten van muzikale Kamishibai-vertellingen zoals “De Bremer Stadsmuzikanten” of Mozarts “Toverfluit”. Zelf componeren, improviseren of liedjes maken staan centraal maar ook de connecties met drama, dans, design, architectuur en de wetenschapen komen aan bod. Zoals muziektekenen of -schilderen, platenhoezen of grafische partituren ontwerpen, klankfiguren maken of zelf klankgedichten verzinnen.

In onze ateliers kan je muziekmachines of instrumenten bouwen, de geluiden voor filmscènes opnemen of in de tuin op luisterwandeling gaan om de geluiden van de natuur te ontdekken.

Een uitgebreide verzameling aan referentiematerialen, boeken, weblinks, experimentele films en videoclips ondersteunt het parcours.
Maar het belangrijkste blijft wel het plezier om zelf muziek te maken en de verwondering om met de oren te kijken en met de ogen te luisteren …

Vanaf januari 2021
Voor scholen, families, studenten, leerkrachten en alle andere geïnteresseerden. Meer informatie over de programmatie in het ABC-huis vindt u hier.

 

 

ABC-HUIS VAKANTIESTAGES 2020

ALLE STAGES ZIJN VOLZET !
Om tegemoet te komen aan de grote vraag organiseren wij dit jaar uitzonderlijk 4 stageweken, voor kinderen uit de lagere school.

Stage 1: van maandag 06/07 tot vrijdag 10/07/2020 – Tijd
Stage 2: van maandag 13/07 tot vrijdag 17/07/2020 – Tijd
Stage 3: van maandag 17/08 tot vrijdag 21/08/2020 – Over de Zeven Zeeën
Stage 4: van maandag 24/08 tot vrijdag 28/08/2020 – Over de Zeven Zeeën

Inschrijvingen – enkel via mail@abc-web.be 

 

BABOES – ABC-HUIS

Elke maandag en zaterdagochtend is het ABC-crèche-café, in samenwerking met Baboes, een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of grootouders.
In een inspirerende ruimte met boeken, spel-, constructie- en bewegingsmateriaal, kan je kind spelen met anderen en nieuwe dingen ontdekken in je bijzijn. Je komt er zelf even tot rust bij een kop thee of koffie en ontmoet er andere ouders. Wie zin heeft kan ook onze keuken gebruiken. Kom gerust langs!

PRAKTISCH
Baboes Schaarbeek – ABC-Huis
Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
Elke maandag van 8u45 tot 13u
Elke zaterdag van 9u tot 13u

Baboes is het hele jaar open, ook tijdens de schoolvakanties. Enkel gesloten op de wettelijke feestdagen en tussen 25 december en 1 januari.
Volg Baboes op Facebook en blijf op de hoogte van interessante initiatieven en uitzonderlijke sluitingen.

Meer informatie over Baboes

POSTA SILENZIOSA 07/2020

Elke eerste dag van de maand stuurt ABC post, “Posta Silenziosa”. Een krachtig beeld, een provocerend citaat, een poëtische gedachte… afkomstig uit de ABC-collectie, en soms gelinkt aan één van onze huidige projecten. Maar meestal zomaar, omdat we u graag verrassen. Een eye-of heartcatcher, of noem het ‘een gezonde vorm van emotionele irritatie’.

Meld u hier aan als u voortaan Posta Silenziosa wil ontvangen.