HOME

ACTUEEL

PICTURE FESTIVAL: THE SWIFT, EXPO EN ATELIER SARAH CHEVEAU

Expo The Swift
The Swift (De Gierzwaluw) is een tentoonstelling rond het nieuwe prentenboek geïllustreerd en geschreven door de Brusselse auteur-illustrator Sarah Cheveau. Het boek is volledig vervaardigd uit papierknipsels, en overvliegt de stad Merano op de rug van een gierzwaluw.
Merano ligt op een paar vleugelslagen van de Oostenrijkse grens, in de bergen van Noordoost-Italië.
De gierzwaluw is een trekvogel die tussen Afrika en Europese steden komt en gaat. Vandaag de dag wordt zijn levenswijze bedreigd door onze nieuwbouw, maar sommige steden (waaronder Brussel en Merano) installeren aangepaste nestkastjes om ze te huisvesten.
In het kader van het Picture Festival presenteert Sarah Cheveau bij ABC haar originele werk, grote collages en een mobiele installatie: een eerbetoon aan haar fascinatie voor de virtuoze vlucht van deze vogels en haar voorkeur voor felle kleuren.
De Swift werd gemaakt in opdracht van Corraini Edizioni en de stad Merano, het verschijnt in mei 2021 in het Engels, Italiaans en Duits.

Atelier voor kinderen
Vlieg mee met de gierzwaluw en ga met Sarah Cheveau aan de slag met schaar en papier.
Samen ontdekken we meer over het leven van deze eigenaardige vogel, over het boek en de tentoonstelling en maken zelf mobielen en grote illustraties in gekleurd papier.

Sarah Cheveau, geboren in Frankrijk, woont en werkt al 15 jaar in Brussel. Ze is lid van het Cuistax collectief dat een gelijknamig fanzine uitgeeft. Ze is auteur van zes kinderboeken, uitgegeven bij belangrijke Franse en Italiaanse uitgeverijen, maakt tentoonstellingen, begeleidt workshops en leest voor aan Brusselse kinderen.

PRAKTISCH
ABC-huis, Gaucheretplein 13, 1030 Brussel

Expo The Swift
Vrij toegankelijk op zaterdag 29/05, zondag 30/05, zaterdag 05/06 en zondag 06/06/2021
Telkens van 13u30 tot 17u30
Op afspraak van maandag 31/05 tot vrijdag 28/05/2021
02 502 00 27 – mail@abc-web.be

Atelier
Op zaterdag 29/05 van 14u tot 16u
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
In het Frans, er is een Nederlandstalige ABC-gids aanwezig
Uitsluitend op inschrijving via mail@abc-web.be

http://cargocollective.com/sarahcheveau
https://www.instagram.com/sarahcheveau/
https://www.picturefestival.be/

 

ABC-HUIS VAKANTIESTAGES 2021

ALLE STAGES ZIJN VOLZET
Inschrijven op de wachtlijst via mail@abc-web.be

Stage 1: van maandag 05/07 tot vrijdag 9/07/2021 thema BAUHAUS
Stage 2: van maandag 12/07 tot vrijdag 16/07/2021 thema BAUHAUS
Stage 3: Van maandag 16/08 tot vrijdag 20/08/2021 thema Alfa Bèta Gamma
Stage 4: Van maandag 23/08 tot vrijdag 27/08/2021 thema Alfa Bèta Gamma

Meer informatie over de stages vindt u hier

 

KAMISHIBAI STEAM STORYTELLING COLLECTIE

Een collectie van 25 verschillende geïllustreerde biografische verhalen die bij ABC kunnen worden uitgeleend – met begeleidende materialen naar persoonlijke keuze. De thema’s omvatten een waaier aan wetenschappelijke disciplines als wiskunde, technologie, natuurstudie, microbiologie, fysica, scheikunde en architectuur. Met verhalen, soms in verschillende versies, van Galileo Galilei, Isaac Newton, Ibn Sina, Charles Darwin, Marie Curie, Thomas Edison, Ada Byron Lovelace, Mary Anning, Maria Sibylla Merian, de gebroeders Wright, Albert Einstein, Wilson Bentley, Fibonacci, Filippo Brunelleschi, Antoni Gaudi, Zaha Hadid en Jane Goodall.

De verhalen kunnen dienen als aanvulling en verrijking van workshops of wetenschapsvakken op school, waardoor kinderen meer inzicht krijgen in het leven en werk van belangrijke wetenschappelijke persoonlijkheden en hun passie en honger naar kennis. Op deze manier krijgen ze ook meer interesse in de inhoud van de specifieke vakken.

Bring Art and Science back together, it was a time when the same people wrote poetry and build bridges.”  Eric Schmidt

meer info …

ABC-HUIS STUDIO VISUAL MUSIC

Nieuwe themastudio in het ABC-huis

ABC-STUDIO VISUAL MUSIC
De wisselwerking tussen muziek en beeld is een van de meest fascinerende relaties in de kunsten. Talrijke experimenten en installaties van avant garde en hedendaagse kunstenaars tonen onder meer interdisciplinaire benaderingen van muziek en geluid met kleur, licht, film, akoestiek en digitale technologie.

In deze studio kan je bijvoorbeeld schilderijen beluisteren van Kandinsky, Klee, Mondriaan of Rothko of genieten van muzikale Kamishibai-vertellingen zoals “De Bremer Stadsmuzikanten” of Mozarts “Toverfluit”. Zelf componeren, improviseren of liedjes maken staan centraal maar ook de connecties met drama, dans, design, architectuur en de wetenschapen komen aan bod. Zoals muziektekenen of -schilderen, platenhoezen of grafische partituren ontwerpen, klankfiguren maken of zelf klankgedichten verzinnen.

In onze ateliers kan je muziekmachines of instrumenten bouwen, de geluiden voor filmscènes opnemen of in de tuin op luisterwandeling gaan om de geluiden van de natuur te ontdekken.

Een uitgebreide verzameling aan referentiematerialen, boeken, weblinks, experimentele films en videoclips ondersteunt het parcours. Maar het belangrijkste blijft wel het plezier om zelf muziek te maken en de verwondering om met de oren te kijken en met de ogen te luisteren …

Kookatelier
Klassen kunnen tijdens het dagbezoek onder begeleiding deelnemen aan het kookatelier en hun eigen vegetarische lunch bereiden op basis van biologische ingrediënten. De ervaring en het plezier om samen te koken en te eten kan de beleving van een bezoek alleen maar versterken.

Studio Visual Music is vanaf januari 2021 te bezoeken in het ABC-huis.
Voor scholen, families, studenten, leerkrachten en alle andere geïnteresseerden.

Meer informatie over de programmatie in het ABC-huis vindt U hier.

BABOES – ABC-HUIS

Elke maandag en zaterdagochtend is het ABC-crèche-café, in samenwerking met Baboes, een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of grootouders.
In een inspirerende ruimte met boeken, spel-, constructie- en bewegingsmateriaal, kan je kind spelen met anderen en nieuwe dingen ontdekken in je bijzijn. Je komt er zelf even tot rust bij een kop thee of koffie en ontmoet er andere ouders. Wie zin heeft kan ook onze keuken gebruiken. Kom gerust langs!

PRAKTISCH
Omwille van de verstrengde Corona-maatregelen ontvangt Baboes momenteel één gezin per dagdeel.
Wil je komen spelen bij Baboes? Reserveer een plekje via mail baboes@ketinbrussel.be, stuur ons een berichtje op Facebook of bel tijdens kantooruren naar 02 449 60 70.

Baboes Schaarbeek – ABC-Huis
Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
Elke maandag van 8u45 tot 13u
Elke zaterdag van 9u tot 13u

Baboes is het hele jaar open, ook tijdens de schoolvakanties. Enkel gesloten op de wettelijke feestdagen en tussen 25 december en 1 januari.
Volg Baboes op Facebook en blijf op de hoogte van interessante initiatieven en uitzonderlijke sluitingen.

Meer informatie over Baboes

POSTA SILENZIOSA 05/2021

Elke eerste dag van de maand stuurt ABC post, “Posta Silenziosa”. Een krachtig beeld, een provocerend citaat, een poëtische gedachte… afkomstig uit de ABC-collectie, en soms gelinkt aan één van onze huidige projecten. Maar meestal zomaar, omdat we u graag verrassen. Een eye-of heartcatcher, of noem het ‘een gezonde vorm van emotionele irritatie’.

Meld u hier aan als u voortaan Posta Silenziosa wil ontvangen.

TO READ

ARTS & EDUCATION

What can education learn from the arts about the practice of education? Elliot W. Eisner argues that the distinctive forms of thinking needed to create artistically crafted work are relevant not only to what students do, they are relevant to virtually all aspects of what we do, from the design of curricula, to the practice of teaching, to the features of the environment in which students and teachers live. Originally given as the John Dewey Lecture for 2002, Stanford University. Read more … WikiPedia …


Wat kan het onderwijs van de kunsten leren ? Elliot W. Eisner stelt dat de specifieke denkvormen die vereist zijn voor het creëren van kunstwerken niet alleen van belang zijn voor wat leerlingen doen, maar voor nagenoeg alles wat we doen, van het vormgeven van curricula, het onderwijzen zelf, tot het ontwerpen van de omgevingen waarin leerlingen en leraars leven. Origineel uitgesproken in 2002 als John Dewey Lecture aan de universiteit van Stanford. Lees meer … WikiPedia …

CREATIVITY & EDUCATION

RESPONDING TO CHILDREN’S ART

Lindy Anne Solomon, Creative Beginnings
A hands-on innovative approach to art making for adults and children. © STE Publishers, Johannesburg, 2005