HOME

ACTUEEL

ABC-MEDITATIECURSUS VOOR KINDEREN EN JONGEREN 25 JUNI 2023

Vipassana Meditatie zoals onderwezen door S.N. Goenka in de traditie van Sayagyi U Ba Khin
Voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar

Tijdens deze cursus wordt de techniek van Anapana-meditatie onderwezen, een voorbereidende stap voor Vipassana-meditatie. Anapana betekent de observatie van de natuurlijke, normale ademhaling, zoals die naar binnenkomt, zoals die naar buiten gaat.
Deze techniek biedt jongeren een waardevol instrument om te leren omgaan met onrust, angst, zorgen, spanningen of stress.
In samenwerking met het Vipassana Meditatie Centrum in Dilsen

De cursustaal is Nederlands. Eendaagse meditatiecursussen in het Frans en Engels volgen in de herfst van dit jaar.

ABC-huis
Zondag 25/06/2023, 9u-17u
Meer informatie vindt u hier.

ABC-HUIS WORKSHOPS VOOR VOLWASSENEN

BARBOTINE / KAMISHIBAI / CREATIVE STORYTELLING -ZATERDAG 10 JUNI 2023

Barbotine is het Franse woord voor de vloeibare mengeling van klei en water.  Tijdens het atelier (her)ontdekken we het materiaal in alle vormen, met onze handen, voeten en ander gereedschap.

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm (‘kami’ betekent papier en ‘shibai’ betekent drama, papier-drama dus). We exploreren de vele mogelijkheden van kamishibai. Vervolgens gaan we aan de slag met allerlei attributen om verhalen te vertellen en te creëren.
Na de workshop is er tijd om de kamishibai-collectie, bestaande uit meer dan 400 verschillende verhalen te consulteren. Verhalen en theaters worden ook uitgeleend!

PRAKTISCH
Zaterdag 10/06/2023
10u-13u
Reserveren noodzakelijk via mail@abc-web.be
Kostprijs: 50€

ABC-HUIS VAKANTIESTAGES 2023

De vakantiestages zijn VOLZET. Inschrijven op de wachtlijst via mail@abc-web.be

Stage 1: van maandag 03/07 tot vrijdag 07/07/2023 thema De versierde mens – VOLZET
Stage 2: van maandag 21/08 tot vrijdag 25/08/2023 thema Moeder Aarde – VOLZET

Meer informatie over de stages vindt u hier

CONSULTATIEDAGEN ABC-BIBLIOTHEEK

ABC RESEARCH CENTER
VRIJ ONDERZOEK – CONSULTATIEDAGEN BIBLIOTHEEK
Verschillende dagen per maand staat het huis open voor vrij onderzoek en consultatie van onze bibliotheek. Leerkrachten, pedagogen, studenten, ouders, wetenschappers, kunstenaars en andere geïnteresseerden kunnen een hele namiddag of avond inspiratie opdoen, onderzoeken, lessen voorbereiden, stageprojecten uitwerken en elkaar ontmoeten. Op aanvraag geven we graag een rondleiding in onze collectie of introductie in onze manier van werken. Een medewerker van ABC kan u bij uw onderzoek ondersteunen. Geef een seintje als u wilt komen, dan staat er koffie voor u klaar!

PRAKTISCH
Maandag van 13u00 tot 17u00
17/04, 08/05, 22/05 en 05/06/2023
Dinsdag van 17u30 tot 21u30
11/04 (paasvakantie), 25/04, 16/05 en 30/05/2023
Op afspraak zijn ook andere consultatiemomenten mogelijk.

ABC-HUIS MURALS KATRIEN DE BLAUWER EN BUURTWANDELING NOORDWIJK

In het kader van de projectoproep kunst in de openbare ruimte, ontwikkelde de Belgische kunstenares Katrien De Blauwer speciaal voor het ABC-huis nieuw werk dat getransformeerd werd naar 6 panelen die de achterzijde van het huis verfraaien. Deze vormen een permanente, publiek toegankelijke installatie aan het begin van het Zennepark op de grens van Brussel Stad en Schaarbeek.

Naast het werk van Katrien De Blauwer vertellen twee panelen over de geschiedenis van de Noordwijk, gerealiseerd in samenwerking met Brukselbinnenstebuiten. Zij ontwikkelden ook een wandeling in de wijk op maat van kinderen en gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Via deze link kan je de wandeling bekijken.

BABOES – ABC-HUIS

Elke maandag en zaterdagochtend is het ABC-crèche-café, in samenwerking met Baboes, een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of grootouders. In een inspirerende ruimte met boeken, spel-, constructie- en bewegingsmateriaal, kan je kind spelen met anderen en nieuwe dingen ontdekken in je bijzijn. Je komt er zelf even tot rust bij een kop thee of koffie en ontmoet er andere ouders. Wie zin heeft kan ook onze keuken gebruiken. Kom gerust langs!

PRAKTISCH
Baboes Schaarbeek – ABC-Huis, Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
Elke maandag van 9u30 tot 12u30 // Elke zaterdag van 9u30 tot 12u30
Baboes is het hele jaar open, ook tijdens de schoolvakanties. Enkel gesloten op de wettelijke feestdagen en tussen 25 december en 1 januari. Volg Baboes op Facebook en blijf op de hoogte van interessante initiatieven en uitzonderlijke sluitingen.
Meer informatie over Baboes

POSTA SILENZIOSA 06/2023

Elke eerste dag van de maand stuurt ABC post, “Posta Silenziosa”. Een krachtig beeld, een provocerend citaat, een poëtische gedachte… afkomstig uit de ABC-collectie, en soms gelinkt aan één van onze huidige projecten. Maar meestal zomaar, omdat we u graag verrassen. Een eye-of heartcatcher, of noem het ‘een gezonde vorm van emotionele irritatie’.

Meld u hier aan als u voortaan Posta Silenziosa wil ontvangen.

TO READ

ARTS & EDUCATION

What can education learn from the arts about the practice of education? Elliot W. Eisner argues that the distinctive forms of thinking needed to create artistically crafted work are relevant not only to what students do, they are relevant to virtually all aspects of what we do, from the design of curricula, to the practice of teaching, to the features of the environment in which students and teachers live. Originally given as the John Dewey Lecture for 2002, Stanford University. Read more … WikiPedia …


Wat kan het onderwijs van de kunsten leren ? Elliot W. Eisner stelt dat de specifieke denkvormen die vereist zijn voor het creëren van kunstwerken niet alleen van belang zijn voor wat leerlingen doen, maar voor nagenoeg alles wat we doen, van het vormgeven van curricula, het onderwijzen zelf, tot het ontwerpen van de omgevingen waarin leerlingen en leraars leven. Origineel uitgesproken in 2002 als John Dewey Lecture aan de universiteit van Stanford. Lees meer … WikiPedia …

CREATIVITY & EDUCATION

This is a text block. Click the edit button to change this text.

RESPONDING TO CHILDREN’S ART

Lindy Anne Solomon, Creative Beginnings
A hands-on innovative approach to art making for adults and children. © STE Publishers, Johannesburg, 2005