HOME

ACTUEEL

PICTURE FESTIVAL: ‘THE SWIFT’ EXPO SARAH CHEVEAU – VERLENGD TOT 12/06/2021

Expo The Swift
The Swift (De Gierzwaluw) is een tentoonstelling rond het nieuwe prentenboek geïllustreerd en geschreven door de Brusselse auteur-illustrator Sarah Cheveau. Het boek is volledig vervaardigd uit papierknipsels, en overvliegt de stad Merano op de rug van een gierzwaluw. Merano ligt op een paar vleugelslagen van de Oostenrijkse grens, in de bergen van Noordoost-Italië.

De gierzwaluw is een trekvogel die tussen Afrika en Europese steden komt en gaat. Vandaag de dag wordt zijn levenswijze bedreigd door onze nieuwbouw, maar sommige steden (waaronder Brussel en Merano) installeren aangepaste nestkastjes om ze te huisvesten.

In het kader van het Picture Festival presenteert Sarah Cheveau bij ABC haar originele werk, grote collages en een mobiele installatie: een eerbetoon aan haar fascinatie voor de virtuoze vlucht van deze vogels en haar voorkeur voor felle kleuren. De Swift werd gemaakt in opdracht van Corraini Edizioni en de stad Merano, het verschijnt in mei 2021 in het Engels, Italiaans en Duits.

Sarah Cheveau, geboren in Frankrijk, woont en werkt al 15 jaar in Brussel. Ze is lid van het Cuistax collectief dat een gelijknamig fanzine uitgeeft. Ze is auteur van zes kinderboeken, uitgegeven bij belangrijke Franse en Italiaanse uitgeverijen, maakt tentoonstellingen, begeleidt workshops en leest voor aan Brusselse kinderen.

http://cargocollective.com/sarahcheveau
https://www.instagram.com/sarahcheveau/
https://www.picturefestival.be/

 

Signeersessie en finissage
Op zaterdag 12/06 zal Sarah Cheveau haar nieuwe boek signeren.
Het aantal boeken is beperkt.
Reserveren is aangewezen voor wie zeker wil zijn van een exemplaar.
We sluiten af met een kleine finissage.
Welkom!

PRAKTISCH
Vrij toegankelijk op zaterdag 05/06, zondag 06/06 en zaterdag 12/06/2021
Telkens van 13u30 tot 17u30

Op afspraak van maandag 31/05 tot vrijdag 04/06/2021 en van maandag 07/06 tot vrijdag 11/06/2021

Zaterdag 12/06/2021
15u30 signeersessie
16u30 finissage

02 502 00 27 – mail@abc-web.be

 

KAMISHIBAI VERTELLING BRUSSELS CITY OF STORIES

Kom luisteren naar een selectie reisverhalen uit de internationale collectie van ABC. Over reizen in je hoofd en reizen naar de maan, over weglopen van huis en vluchten uit je land. Over ontdekkingstochten vlakbij en avonturen ver van hier. Over reizende stenen en huizen die verhuizen. Een tochtje met een luchtballon, een zeilboot of op de rug van een  mammoet…. het kan allemaal. Reis je met ons mee?

We vertellen met de kamishibai-fiets op verschillende locaties rond het ABC-huis in Schaarbeek.
In het kader van Brussels City of Stories

PRAKTISCH
Zaterdag 05/06/2021
Tussen 14u en 17u
In het Gaucheretpark, het Zennepark en de ABC-tuin

Beeld: Laura Simonati

KAMISHIBAI STEAM STORYTELLING COLLECTIE

Een collectie van 25 verschillende geïllustreerde biografische verhalen die bij ABC kunnen worden uitgeleend – met begeleidende materialen naar persoonlijke keuze. De thema’s omvatten een waaier aan wetenschappelijke disciplines als wiskunde, technologie, natuurstudie, microbiologie, fysica, scheikunde en architectuur. Met verhalen, soms in verschillende versies, van Galileo Galilei, Isaac Newton, Ibn Sina, Charles Darwin, Marie Curie, Thomas Edison, Ada Byron Lovelace, Mary Anning, Maria Sibylla Merian, de gebroeders Wright, Albert Einstein, Wilson Bentley, Fibonacci, Filippo Brunelleschi, Antoni Gaudi, Zaha Hadid en Jane Goodall.

De verhalen kunnen dienen als aanvulling en verrijking van workshops of wetenschapsvakken op school, waardoor kinderen meer inzicht krijgen in het leven en werk van belangrijke wetenschappelijke persoonlijkheden en hun passie en honger naar kennis. Op deze manier krijgen ze ook meer interesse in de inhoud van de specifieke vakken.

Bring Art and Science back together, it was a time when the same people wrote poetry and build bridges.”  Eric Schmidt

meer info …

BABOES – ABC-HUIS

Elke maandag en zaterdagochtend is het ABC-crèche-café, in samenwerking met Baboes, een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of grootouders.

In een inspirerende ruimte met boeken, spel-, constructie- en bewegingsmateriaal, kan je kind spelen met anderen en nieuwe dingen ontdekken in je bijzijn. Je komt er zelf even tot rust bij een kop thee of koffie en ontmoet er andere ouders. Wie zin heeft kan ook onze keuken gebruiken. Kom gerust langs!

PRAKTISCH
Omwille van de verstrengde Corona-maatregelen ontvangt Baboes momenteel drie gezinnen per dagdeel. Wil je komen spelen bij Baboes? Reserveer een plekje via mail baboes@ketinbrussel.be, stuur ons een berichtje op Facebook of bel tijdens kantooruren naar 02 449 60 70.

Baboes Schaarbeek – ABC-Huis, Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
Elke maandag van 8u45 tot 13u // Elke zaterdag van 9u tot 13u

Baboes is het hele jaar open, ook tijdens de schoolvakanties. Enkel gesloten op de wettelijke feestdagen en tussen 25 december en 1 januari. Volg Baboes op Facebook en blijf op de hoogte van interessante initiatieven en uitzonderlijke sluitingen.

Meer informatie over Baboes

POSTA SILENZIOSA 05/2021

Elke eerste dag van de maand stuurt ABC post, “Posta Silenziosa”. Een krachtig beeld, een provocerend citaat, een poëtische gedachte… afkomstig uit de ABC-collectie, en soms gelinkt aan één van onze huidige projecten. Maar meestal zomaar, omdat we u graag verrassen. Een eye-of heartcatcher, of noem het ‘een gezonde vorm van emotionele irritatie’.

Meld u hier aan als u voortaan Posta Silenziosa wil ontvangen.

TO READ

ARTS & EDUCATION

What can education learn from the arts about the practice of education? Elliot W. Eisner argues that the distinctive forms of thinking needed to create artistically crafted work are relevant not only to what students do, they are relevant to virtually all aspects of what we do, from the design of curricula, to the practice of teaching, to the features of the environment in which students and teachers live. Originally given as the John Dewey Lecture for 2002, Stanford University. Read more … WikiPedia …


Wat kan het onderwijs van de kunsten leren ? Elliot W. Eisner stelt dat de specifieke denkvormen die vereist zijn voor het creëren van kunstwerken niet alleen van belang zijn voor wat leerlingen doen, maar voor nagenoeg alles wat we doen, van het vormgeven van curricula, het onderwijzen zelf, tot het ontwerpen van de omgevingen waarin leerlingen en leraars leven. Origineel uitgesproken in 2002 als John Dewey Lecture aan de universiteit van Stanford. Lees meer … WikiPedia …

CREATIVITY & EDUCATION

RESPONDING TO CHILDREN’S ART

Lindy Anne Solomon, Creative Beginnings
A hands-on innovative approach to art making for adults and children. © STE Publishers, Johannesburg, 2005