HOME

ACTUEEL

ABC-HUIS MURALS KATRIEN DE BLAUWER EN BUURTWANDELING NOORDWIJK

In het kader van de projectoproep kunst in de openbare ruimte, ontwikkelde de Belgische kunstenares Katrien De Blauwer speciaal voor het ABC-huis nieuw werk dat getransformeerd werd naar 6 panelen die de achterzijde van het huis verfraaien. Deze vormen een permanente, publiek toegankelijke installatie aan het begin van het Zennepark op de grens van Brussel Stad en Schaarbeek.

Naast het werk van Katrien De Blauwer vertellen twee panelen over de geschiedenis van de Noordwijk, gerealiseerd in samenwerking met Brukselbinnenstebuiten. Zij ontwikkelden ook een wandeling in de wijk op maat van kinderen en gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Via deze link kan je de wandeling bekijken.

 

 

ABC-HUIS VAKANTIESTAGES 2022

VAKANTIESTAGE OUTDOOR

Van maandag 04/07 tot vrijdag 08/07/2022
Volzet – inschrijven op de wachtlijst via mail@abc-web.be

Tijdens onze buitenstage verkennen we plekken waar stad en natuur samenkomen en oneindige inspiratiebronnen vormen. Het ABC-huis is de uitvalsbasis om onze gekste ideeën te realiseren.  Een stiltewandeling maken, schrijven met zelfgemaakte inkt, straattheater spelen, koken met gras of de horizonlijn tekenen, straatnaamrijmen of gewoon genieten.

Voor kinderen uit de lagere school.
Meer informatie over het verloop van de stages en de voorwaarden voor de inschrijvingen vindt u hier.

VAKANTIESTAGE PAPIERTHEATER

Van maandag 22/08 tot vrijdag 26/08/2022
Volzet – inschrijven op de wachtlijst via mail@abc-web.be

De eerste volledige versie van een miniatuurtheater uit papier ontstond in 1811 in Engeland. Ze werden gedrukt op karton en in de theaters verkocht als sets om zelf in elkaar te zetten. Hierdoor konden miniatuurversies van populaire toneelstukken thuis opgevoerd worden voor familieleden en gasten. Tijdens deze stageweek werken we rond scenografie en decor, licht en podiumtechniek, draaiboek schrijven, kostuums maken uit papier en natuurlijk rond personnages op het podium. Dans, schaduwtheater, Kamishibai, de Japanse versie van het papiertheater, komen natuurlijk ook aan bod.

Voor kinderen uit de lagere school.
Meer informatie over het verloop van de stages en de voorwaarden voor de inschrijvingen vindt u hier.

BABOES – ABC-HUIS

Elke maandag en zaterdagochtend is het ABC-crèche-café, in samenwerking met Baboes, een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of grootouders.

In een inspirerende ruimte met boeken, spel-, constructie- en bewegingsmateriaal, kan je kind spelen met anderen en nieuwe dingen ontdekken in je bijzijn. Je komt er zelf even tot rust bij een kop thee of koffie en ontmoet er andere ouders. Wie zin heeft kan ook onze keuken gebruiken. Kom gerust langs!

PRAKTISCH
Baboes Schaarbeek – ABC-Huis, Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
Elke maandag van 9u30 tot 12u30 // Elke zaterdag van 9u30 tot 112u30

Baboes is het hele jaar open, ook tijdens de schoolvakanties. Enkel gesloten op de wettelijke feestdagen en tussen 25 december en 1 januari. Volg Baboes op Facebook en blijf op de hoogte van interessante initiatieven en uitzonderlijke sluitingen.

Meer informatie over Baboes

POSTA SILENZIOSA 05/2022

Elke eerste dag van de maand stuurt ABC post, “Posta Silenziosa”. Een krachtig beeld, een provocerend citaat, een poëtische gedachte… afkomstig uit de ABC-collectie, en soms gelinkt aan één van onze huidige projecten. Maar meestal zomaar, omdat we u graag verrassen. Een eye-of heartcatcher, of noem het ‘een gezonde vorm van emotionele irritatie’.

Meld u hier aan als u voortaan Posta Silenziosa wil ontvangen.

TO READ

ARTS & EDUCATION

What can education learn from the arts about the practice of education? Elliot W. Eisner argues that the distinctive forms of thinking needed to create artistically crafted work are relevant not only to what students do, they are relevant to virtually all aspects of what we do, from the design of curricula, to the practice of teaching, to the features of the environment in which students and teachers live. Originally given as the John Dewey Lecture for 2002, Stanford University. Read more … WikiPedia …


Wat kan het onderwijs van de kunsten leren ? Elliot W. Eisner stelt dat de specifieke denkvormen die vereist zijn voor het creëren van kunstwerken niet alleen van belang zijn voor wat leerlingen doen, maar voor nagenoeg alles wat we doen, van het vormgeven van curricula, het onderwijzen zelf, tot het ontwerpen van de omgevingen waarin leerlingen en leraars leven. Origineel uitgesproken in 2002 als John Dewey Lecture aan de universiteit van Stanford. Lees meer … WikiPedia …

CREATIVITY & EDUCATION

RESPONDING TO CHILDREN’S ART

Lindy Anne Solomon, Creative Beginnings
A hands-on innovative approach to art making for adults and children. © STE Publishers, Johannesburg, 2005